loading

Neden Sinüzit Tedavi Edilmelidir?


Sinüzit, sinüslerin çeşitli sebeplerle iltihaplanması ve hastada belirtilere yol açan bir rahatsızlık olarak tanımlanır. Bu rahatsızlığın başlıca belirtileri şunlar olabilir:

1. Baş ağrısı
2. Gözlerde sulanma
3. Boğaz ağrısı
4. Burun tıkanıklığı
5. Geniz akıntısı
6. Yüksek ateş
7. Burun akıntısı

Sinüzit belirtileri, bir yıl içinde sekiz haftadan uzun süre devam ettiğinde kronik sinüzit olarak kabul edilir. Tedavi edilmeyen kronik sinüzit, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Tedavi Edilmeyen Sinüzit Hangi Sorunlara Yol Açar?

1. Göz enfeksiyonları ve görme sorunları
2. Diş enfeksiyonları
3. Burun ve göz çevresindeki sinir hasarı
4. Solunum problemleri
5. Yetersiz oksijen alımı nedeniyle dolaşım sorunları

Tedavi edilmeyen veya ertelenen kronik sinüzit, yaşam kalitesini düşürmekle kalmaz, aynı zamanda genel sağlığı da olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle sinüzit yaşayan kişilerin doktora başvurmaları önemlidir.

Sinüzit Tedavisi: Balon Sinoplasti Ameliyatı

Bugünün tedavi seçenekleri arasında sinüzitli hastalarda çevresel faktörlerin düzeltilmesi (alerjik rinit ve grip tedavisi), ilaç ve burun spreyi kullanımı, ayrıca cerrahi müdahale yer almaktadır.

Kronik sinüzit sorunlarında sıklıkla cerrahi tedavi gerekebilir. Bu tedavi seçenekleri şunları içerir:

1. Endoskopik sinüs cerrahisi
2. Balon sinüs ameliyatı

Balon sinüs ameliyatı, endoskopik sinüs cerrahisi ile karşılaştırıldığında daha hızlı iyileşme süreci ve daha az komplikasyon riski sunar. Bu nedenle, genellikle hastalar balon sinüs ameliyatını tercih etmektedir.

Balon Sinüs Ameliyatı Nedir?

Sinüzit, sinüslerin burun ile bağlantılarının daralmasına neden olur. Balon sinüs ameliyatı, burun içinde ve sinüslerdeki mukozanın düzeltilmesi ve sinüslerin daralmasını açmak için burun ve sinüslerin içine yerleştirilen balonların uygun bir basınçta şişirilmesini içerir. Bu prosedür, deneyimli kulak burun boğaz uzmanları tarafından gerçekleştirilir.

Balon Sinüs Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bir kişinin sağlıklı bir şekilde nefes alabilmesi ve sinüzit sorununu kontrol altına alabilmesi için burun ve sinüsler günde yaklaşık yarım litre mukus üretir. Sinüzit, mukusun düzensiz üretildiği, yapısının bozulduğu, bakterilere karşı savunmasız hale geldiği veya sinüslerdeki şekil bozuklukları nedeniyle dolaşımın engellendiği durumlarında ortaya çıkar. Sinüzit tedavisi için balon sinüs ameliyatı veya endoskopik sinüs cerrahisi uygulandığında, hastalar yaşam tarzlarında bazı değişiklikler yapmalıdır.